Blog

Varjenje z varilnim aparatom TransSteel 2200 - MIG MAG, TIG in MMA

V preteklosti so bili multi-funkcijski varilni aparati namenjeni bolj hobi uporabi, saj njihove varilne lastnosti še zdaleč niso bile takšne kot bi želeli, zato je veljalo prepričanje, da  z eno varilno napravo ni mogoče dobro variti po TIG, MMA in MIG/MAG varilnem postopku. Vsa ta prepričanja pa še zdaleč ne držijo za novega člana Froniusove linije TransSteel varilnih aparatov, ki so poznani kot zelo zanesljivi varilni aparati z izredno dobrimi varilnimi lastnostmi pri varjenju jekel, omogočajo pa tudi varjenje nerjavnih jekel, aluminija in MIG lotanje.

Podjetje Fronius je konec leta 2017 predstavilo njihov prvi multi funkcijski varilni aparat. TransSteel 2200, ki omogoča varjenje z oplaščeno palično elektrodo, varjenje MIG/MAG ter varjenje po postopku TIG. Varilni aparat je zaradi svojih majhnih dimenzij in mase zgolj 15 kilogramov idealen za vse tiste, ki se ukvarjate z varjenjem na terenu, montažami in vzdrževanjem. Omogoča uporabo D100 in D200 kolutov varilne žice.

 

TransSteel 2200 varilni aparat
Varjenje z varilnim aparatom TransSteel 2200

Če se ukvarjate z varjenjem na terenu se vsakič znova srečate z novimi izzivi od zelo zahtevnih leg varjenja, slabe priprave zvarnih spojev, zahtevnih vremenskih razmer, priključitve varilnega aparata... TransSteel vam s funkcijami, ki jih ima na voljo lahko precej pripomore pri takšnih nevšečnostih. Pri terenskem varjenju so pogosto uporabljeni dolgi napajalni vodniki, kar zaradi posebne zasnove aparata ni noben problem. Vsakemu ki se ukvarja z varjenjem na terenu se je že kdaj zgodilo, da je varil na mestu s šibkejšimi varovalkami. Pri vzdrževalnih delih pogosto ne vemo kje je omarica z varovalkami, če pa že, pa je potrebno poklicati tamkajšnjega električarja, da okvarjeno varovalko zamenja. Na varilnem aparatu si lahko nastavite jakost varovalke na katero ste priklopljeni in aparat bo sam postavil zgornjo mejo varilnega toka, do koder lahko greste, ne da bi preobremenili varovalko.


Varjenje MMA - varilni aparat TransSteel 2200

Varjenje MMA z varilnim aparatom TransSteel 2200
Varjenje z oplaščeno palično elektrodo (MMA) INOKS / JEKLO

Zaradi nekaterih izvrstnih lastosti , ki jih ima ta varilni postopek, se še vedno s pridom uporablja. Najpogosteje se ga uporablja za varjenje na prostem, saj je manj občutljiv na razne vremenske vplive, ter nekoliko bolje prenaša nečistost materiala. Zelo pomembna lastnost je tudi, da na ta način lahko varimo zelo velik spekter materialov v zelo različnih legah, edino kar moramo zamenjati je oplaščena elektroda. Kar pa je verjetno najboljša lastnost tega postopka pa je to, da je elektroda zelo vitka in dolga, zato z njo lahko pridemo v kakšne zelo ozke špranje. Lahko jo upognemo in na ta način zavarimo del, ki se ga z nobenim drugim varilnim postopkom ne moremo.

Po MMA postopku varilni aparat Fronius TransSteel 2200 omogoča varjenje do 180 A, tako da uporaba 3,25 ali celo 4,0 elektrod ne predstavlja nobenih težav. Vžig obloka je pri nekaterih vrstah elektrod precej zahteven saj se elektroda rada prilepi na varjenec. S TransSteel-om se vam bo to zelo težko zgodilo, saj nam varilni aparat ob vžigu obloka avtomatsko za nekaj časa dvigne varilni tok in s tem precej olajša samo vžiganje obloka. V primeru da se vam elektroda prilepi na varjenec, vam aparat sam prekine varjenje in prepreči segrevanje elektrode. Glede na vrsto elektrode, ki jo uporabljate si lahko nastavite silo obloka, da zagotovite kar najboljše odgorevanje elektrode. Ta funkcija pride v poštev tudi takrat, kadar imate zaradi prenizkega toka težave z lepljenjem elektrode na varjenec med varjenjem, ob povečanju sile obloka pa se vam to ne bo več dogajalo. 

 

Varilni aparat TransSteel varjenje MMA
Varjenje z oplaščeno elektrodo TransSteel Fronius 

Varjenje TIG - Fronius TransSteel 2200

Varilni aparat omogoča varjenje s TIG enosmernim tokom (DC) do 230 A. V bistvu gre za zelo zmogljiv aparat, ki ima vse funkcije kot  bi jih pričakovali od TIG varilnega aparata. Gre za LIFT TIG IZVEDBO, kjer se za vzpostavitev obloka z volframovo elektrodo dotaknete varjenca. Ob koncu varjenja pa s tipko na gorilniku prekinemo varilni oblok. Na aparatu si lahko nastavljate čas predpiha in zapiha plina, čas naraščanja in padanja varilnega toka, jakost začetnega, baznega in končnega toka. Poleg vseh teh nastavitev, aparat omogoča tudi pulziranje obloka in funkcijo TAC - Več informacij TUKAJ.

Aparat ima poseben magnetni ventil za TIG varjenje, tako da je gorilnik lahko enak kot ste jih vajeni pri obstoječih TIG varilnih napravah, ter ima možnost regulacije varilnega toka preko tipke na gorilniku. Pri vžigu obloka varilni aparat  zniža tok na minimalno vrednost in s tem zelo zmanjša obrabo volframove elektrode. Oblok pa je najlažje vzpostaviti tako, da se s keramično šobo naslonite na varjenec in imate med volframovo elektrodo in varjencem razmak nekoliko manjši, kot je premer dodajnega materiala, s katerim varite. Nato dodajni material potegnete med elektrodo in varjencem, kot da bi želeli vžgati vžigalico.

Varjenje TIG z varilni aparatom TransSteel
TIG varjenje z varilnim aparatom TransSteel 2200

Varjenje MIG/MAG Fronius TransSteel 2200

Nastavljanje varilnih parametrov pri MIG/MAG varjenju je zelo preprosto, saj morate izbrati samo material, ki ga želite variti, premer varilne žice ter zaščitni plin, ki ga uporabljate nato pa že lahko začnete z varjenjem. Nastavite si debelino materiala, ki ga boste varili in aparat sam izbere optimalne varilne parametre. Aparat omogoča varjenje tudi v ročnem načinu, kjer si sami nastavite napetost ter hitrost žice, vendar pri 26 sinergičnih linijah ki jih ima nameščene to verjetno nikoli ne bo potrebno.

Varilec lahko sam izbira med 2-taktnim in 4-taktnim načinom varjenja, varilni aparat pa omogoča tudi točkovno ter intervalno varjenje. Z intervalnim varjenjem precej zmanjšamo vnos toplote v varjenec in na ta način zelo uspešno lahko varimo v vertikalni in nadglavni legi. Precej lažje pa je tudi doseči izgled vara kot pri postopku TIG (MIG like TIG).  Pri varjenju aluminija pa je nepogrešljiva tudi funkcija, da varjenje začnemo z višjim tokom, ter ga končamo z nižjim, tako da zapolnimo krater ki sicer nastane na koncu zvara. Aparat ima nameščene sinergične linije za AlMg5 in AlSi5 debeline 1,0 ter 1,2 mm, vodenje žice pa zaradi 3 metrskega gorilnika ne predstavlja nobenih problemov.

Za varjenje aluminija se mi najbolj dopade AlSi5 žica debeline 1,0 mm, za varjenje jekla in nerjavnih jekel pa žica debeline 0,8 mm. Prednost tanjše žice je ta, da pri dokaj nizkem varilnem toku že dobimo pršeči prehod materiala in posledično ni obrizgov. Nepogrešljiva funkcija pri MIG/MAG varjenju je tudi indikator grobo-kapljičastega prehoda materiala, kateremu se je zaradi večje količine obrizgov bolje izogniti.

Pri varjenju jekel se grobo-kapljičast prehod pojavi okrog napetosti 20 V, ne glede na premer žice, ki jo uporabljate. Pršeči prehod se pri 0,8 mm jekleni žici pojavi okrog 170 A, pri 0,8 mm nerjavni žici okrog 130 A, pri AlSi 5 1,0 mm žici pa pri okrog 120 A. Potrebno je vedeti, da s pršečim prehodom lahko zaradi zelo tekoče taline varimo le v vodoravnih legah, pomagamo pa si lahko z intervalnim načinom varjenja.

MIG MAG intervalno varjenje

Za varjenje kotnega zvara v vertikalni legi (od spodaj navzgor) si nastavimo intervalno varjenje s časom varjenja in časom premora na 0,4 s, tok varjenja nastavite na 175 A. Po potrebi korigiramo dolžino obloka. Naklon gorilnika naj bo pravokotno na varjenec, ter z žico v center kota, pomikajte pa se v intervalih navpično navzgor brez gibanja gorilnika v strani. Na ta način lahko zelo hitro zavarimo kotni zvarni spoj, debeline 5 mm+, pri debelejših varjencih lahko dvignete tok ali pa čas varjenja, in to ustreza za 1. zvar.

Pri varjenju aluminija z 1,0 mm debelo žico so varilni rezultati tako dobri, da v mnogih primerih sploh ne pogrešam pulznega načina varjenja. Pri nižjih tokovih je oblok izredno stabilen in na ta način lahko premoščamo dokaj velike špranje, kar tudi s pulznim varjenjem ni mogoče. Pri tokovih nad 105 A pa varjenje poteka s pršečim oblokom in na ta način lahko hitro in zelo kvalitetno varimo aluminij. Za varjenje aluminija z varilnim aparatom TransSteel 2200, Fronius ponuja posebna pogonska kolesa, ki so namenjena 1,0 ali 1,2 milimeterski žici. Zaradi klinastega utora na obeh kolesih je transport žice resnično brezhiben, tako da je samo varjenje kar se da stabilno. Skupaj s tem aparatom smo prvič testirali tudi Froniusov poseben EasyPush vodilni vložek, ki je namenjen uporabi nerjavnih in aluminijastih žic, ter se ponaša z manjšim koeficientom trenja od grafitnih vodilnih vložkov, poleg tega je tudi bolj trpežen.

 

Varjenje Fronius TransSteel
Varjenje jekla MIG MAG Fronius TransSteel

  • Aluminij 3,0 mm - Ts 2200
  • Aluminij 5,0 mm - TS 2200
  • Jaklo 1. in 2. var vertikalno varjenje
  • Jeklo 10mm - Intervalno varjenje
  • Jeklo 10mm - Vertikala Intervalno varjenje TS 2200
  • Jeklo 15mm - Varjenje s pršečim oblokom
  • Jeklo TS 2200 Intervalno varjenje
  • Nerjaveče jeklo varjenje TS 2200

Simple Image Gallery Extended

Za podrobnejšo predstavitev varilnega aparata Fronius TransSteel 2200 kliknite na predstavitev - Fronius TransSteel 2200.

Varjenje in rezanje © 2017