Blog

Varilna maska - izbira ustrezne avtomatske varilne maske

Avtomatska varilna maska - izbira ustrezne maske za varjenje

Pri varjenju je varnost in zaščita ključnega pomena. Varilna maska mora zagotoviti ustrezno zaščito za vaš obraz (vključno z vratom),  ustrezno zaščito za vaše oči in v določenih primerih tudi ustrezno zaščito za vaša dihala (varilne maske z vpihovanjem svežega zraka).

Izbira varilne maske glede na varilni proces

Varilno masko moramo vedno izbirati glede na tip obločnega varjenja - MIG MAG varjenje, MMA varjenje ali TIG varjenje. Predvsem pri TIG varjenju se pri cenejših maskah lahko pojavi težava. Zaradi manjše svetilnosti pri nižjih amperažah lahko avtomatska varilna maska med varjenjem odpira zatemnitev. V primeru, da iščete varilno masko primarno za TIG varjenje, priporočamo, da se ne odločite za najcenejšo rešitev. 

Velikost vidnega polja varilne maske

Velikost vidnega polja vpliva predvsem na udobnost in boljši občutek pri varjenju. Medtem, ko imajo nekoliko cenejše varilne maske višino vidnega polja omejeno na 40mm, imajo boljše višino "kasete" avtomatske varilne maske tudi 68 mm.

Avtomatska varilna maska - velikost kasete
Različna vidna polja varilnih mask Balder

Izbira ustrezne stopnje zatemnitve

Avtomatske varilne maske nam omogočajo nastavljanje stopnje zatemnitve. Izbira ustrezne stopnje zatemnitve je mnogokrat odvisna od želje (občutka) varilca. Za občutek in izbiro ustrezne varilne maske pa lahko uporabite tudi spodnjo tabelo.

avtomatska varilna maska DIN
Varilna maska izbira ustreznega zatemnevanja DIN

Klasifikacija varilne maske po EN379

Klasifikacije in njen pomen je mnogim uporabnikom avtomatskih varilnih mask žal neznanka. Ta ključen podatek nam pove veliko o kakovosti varilne maske.

Klasifikacija po EN 379: 1/1/1/1

Najboljša vrednost: 1

Najslabša vrednost: 3

Pomen oznak

Klasifikacija: 1 - optični razred /1/1/1

Optični razred nam pove kako jasna je slika, ko pogledamo skozi masko. Parameter nam pove, kako popačena je slika, ko pogledamo skozi varilno masko. Popačenost je minimalna, v kolikor gledamo skozi masko z optičnim razredom 1.

optični razred varilne maske
Optični razred 3 - slaba varilna maska*

Klasifikacija: 1/1 - difuzija svetlobnega razreda /1/1

Ocena je povezana z nečistočami v varilni "kaseti", ki so nastali med proizvodnim procesom. Predstavljamo si lahko, da je varilna kaseta s slabšo difuzijo, kot očala s praskami - slika ni jasna. Varilne maske z oceno 1 imajo izredno jasen in čist pogled skoza avtomatsko "kaseto".

Varilna maska čistost slike
Difuzija svetlobnega razreda varilne maske*

Klasifikacija: 1/1/1 - homogenost /1

Ocena homogenosti nam pove, razlike v območjih svetlobne prepustnosti (svetla ali temna območja znotraj leče). Ocena se osredotoča na nastavljivo zatemnjevanje na avtomatski varilni maski. Avtomatske varilne maske standardno omogočajo nastavljanje zatemnjevanja med DIN 4 do maks DIN 13 (oz. znotraj omenjenega območja). Z ustreznimi testerji se avtomatske varilne maske preizkusi, ali so na vseh področjih varilne "kasete" enako zatemnjene. Na primer, če ste nastavili zatemnjevanje na DIN 11, mora biti vidno polje na vseh mestih varilne maske, od leve proti desni in od zgoraj navzdol zatemnjeno na DIN 11. Oznaka 1 pomeni, da je avtomatska varilna maska na vseh mestih enako zatemnjena.

Avtomatska varilna maska - homogenost
Prikaz homogenosti avtomatske varilne maske*

Klasifikacija: 1/1/1/1 - kotna odvisnost

Zadnja ocena kotne odvisnosti nam pove, kako se odziva slika pri varjenju v kolikor pogledamo skozi masko pod kotom. Ta kategorija preizkuša jasen pogled brez raztezanja, temnih območij, zamegljenosti ali težav pri opazovanju predmetov pod kotom. Na objektivu z nižjo oceno je odtenek pogosto zatemnjen, ko ga pogledate pod kotom. Z objektivom z 1 nazivnim odtenkom je odtenek enak, ne glede na vidni kot. Večkrat je pri varjenju težava saj moramo zaradi težje dostopnosti oz. okornosti avtomatske varilne maske gledati na varjenec pod kotom. V primeru slabše ocene kotne odvisnoti bo v tem primeru slika drugačna od nastavljene (oz. drugačna od pogleda skozi masko direktno v varjenec).

Možnost menjave baterij avtomatskih varilnih mask

Avtomatske varilne maske se napajajo preko sončnih celic in baterij. Določene varilne maske imajo možnost zamenjave baterij, medtem ko je pri drugih potrebno za menjavo baterije masko odnesti k proizvajalcu (oz. dobavitelju). Baterije v avtomatskih varilnih maskah se v primeru neustreznega skladiščenja lahko zelo hitro izpraznijo. Tako je pomembno, da lahko baterije hitro in preprosto zamenjate sami ali pa morate masko poslati na uradni servis.

Dostopne funkcije na varilnih maskah

Boljše varilne maske nam ponujajo tudi obilo dodatnih funkcij.

Funkcija brušenja - nam izklopi zatemnjevanje za čas brušenja.

Nastavljiv čas odpiranja - nam omogoči, da maska ne odpira takoj, ko več ne zazna obloka. Funkcija nam omogoča, da si v težavnih pogojih, ko nam avtomatska varilna maska lahko začne odpirati zatemnjevanje, ohrani ustrezno zaščito.

TrueColor - funkcija TrueColor nam omogoča lepši pogled skozi varilno masko pri varjenju z bolj realnimi barvnimi odtenki. Varilna maska Vizor 4000 Fronius

avtomatska varilna maska - true color
TrueColor varilna maska Fronius

BlueTooth povezljivost - možnost povezovanja varilnega aparata z varilno masko nam omogoči, da varilna mask zatemni zgolj v primeru, ko varilni aparat vključi varilni oblok.

Avtomatski način dela - varilna maska nam prilagaja zatemnjevanje glede na moč varilnega obloka. Na primer, če dvignemo moč obloka iz 100A na 200A nam bo varilna maska sama prilagodila zatemnjevanje glede na željeno raven osvatlitve varilca.

Varilna maska z vpihovanjem

V kolikor varite material pri katerem nastaja veliko dima (pocinkana pločevina, inoks, aluminij,...) priporočamo uporabo varilne maske z vpihovanjem svežega zraka. Z filtracijo in vpihovanjem zraka boste ustrezno zaščitili tudi vaša dihala. Pomembno pri varilnih maskah z vpihovanjem je, da izberete takšno, ki bo ustrezno filtrirala dim, ki nastaja pri vašem varjenju (standardni filtri, kemični filtri,...). Prav tako je za oči pomembno, da maska ne vpihuje zraka samo v zgornji del maske ampak tudi v spodnji del maske (pri ustih).

varilna maska z vpihovanjem
Varilna maska Fronius Vizor 4000 AIR

 Želite pregled varilnih mask in podrobnejšo predstavitev. Zahtevajte brezplačen katalog varilne in rezalne opreme.


 

 

Varjenje in rezanje © 2017