Blog

Telo stročnice z razpršilno mrežico, kakšne so koristi in za kaj se uporablja

Telo stročnice z mrežico (eng. gas lens)

V temu članku bomo govorili o telesih stročnice z razpršilno mrežico na TIG varilnih aparatih, njihovih prednostih ter namen.

Na gorilnike TIG varilnih aparatov lahko privijemo namesto standardnega telesa tudi telo s posebno razpršilno mrežico. Izbira pravega telesa stročnice z mrežico je odvisna od vrste materiala, ki ga nameravamo variti, debeline, amperaže in konfiguracije spojev. Pravilna izbira in poraba takega telesa na TIG varilnem aparatu prinaša prednosti, ki varilcu olajšajo delo ter omogočajo večjo kvaliteto zvarov.

Telesa stročnice
Telesi stročnice večjega premera

Prednosti telesa stročnice z mrežico

Na TIG varilnem aparatu telo stročnice z mrežico zmanjša turbulenco pri izhajanju zaščitnega plina iz šobe, ker je plin usmerjen naprej namesto na strani, kot pri standardnem telesu stročnice. Zaradi te lastnosti zaščitni plin tudi hitreje doseže konico volframove elektrode pred vzpostavitvijo obloka, ravno tako pa je mogoče variti z volframovo elektrodo iztegnjeno precej daleč iz keramične šobe (eng.stick out), kar nam omogoča boljšo vidljivost obloka in lažji dostop z elektrodo v težko dostopnih in ozkih položajih.

Telesa stročnice z razpršilno mrežico
Primera različnih teles stročnice z mrežico in plinskih šob

Na varilnem aparatu razpršilna mrežica tudi lepše in enakomernejše razprši zaščitni plin, kar se kaže v večjem izkoristku plina glede na velikost keramične šobe, ravno tako pa taka telesa stročnice s svojo raznolikostjo omogočajo veliko in raznovrstno izbiro velikosti in oblik šob.

Predvsem se zelo izkažejo pri šobah večjih premerov, kjer je tako specialno telo obvezno, da enakomerno razprši plin čez celo šobo in tako prepreči mešanje zraka z zaščitnim plinom. Z večjo šobo lažje obdržimo vročo konico palice dodajnega materiala pod kritjem zaščitnega plina in tako ne vnašamo kontaminacije v talino, var je krit z zaščitnim plinom dlje časa, ko se pomikamo naprej, krito pa je tudi večje območje okoli vara.

Večje šobe z razpršilnimi mrežicami se uporabljajo pri kovinah, ki so zelo občutljive na oksidacijo (npr. titan in inox), ter tudi pri varjenju zelo tankih materialov, kjer je problematično hitro pregrevanje kovine in široka toplotno prizadeta cona.


Še na kratko o izbiri telesa stročnice

Izbira pravega telesa stročnice z mrežico za naš gorilnik, varilni aparat in vrsto dela, ki ga želimo opravljati je sprva lahko zahteven, ker so zaradi tega po navadi potrebne tudi druge keramične šobe in pogosto tudi sama stročnica in izolirni obroč. Pomemben je tudi premer volframove elektrode, ki jo nameravamo uporabljati. Koda na vratu gorilnika pri naših Fronius varilnih aparatih je dober začetek, ker nam pove tip gorilnika ter glave in po njej lahko izvemo, kak tip potrošnega materiala potrebujemo zanj. 

Za lažjo in pravilno izbiro nam sporočite tip glave gorilnika in priporočili vam bomo ustrezno rešitev www.ingvar.si. Kako nas kontaktirati pa si lahko podrobneje pogledate TUKAJ.

Glava gorilnika tipa A in P
Primera konfiguracij na glavah gorilnika tipa A in P

 Več o varjenju in rezanju si lahko preberete TUKAJ.

 
Varjenje in rezanje © 2017