Blog

Funkcija točkovnega varjenja na TIG varilnih aparatih

Točkovno varjenje na TIG varilnih aparatih Fronius, kakšne so prednosti in uporaba

V tem članku bomo predstavili funkcijo točkovnega varjenja na TIG  varilnih aparatih, kakšne so prednosti te funkcije in možne varilne aplikacije. Mnogokrat nepoznana funkcija, ki vam lahko olajša marsikateri varilni izziv.

Kaj je funkcija točkanja in kdaj jo uporabimo


Na TIG varilnih aparatih Fronius najdemo funkcijo za točkanje. Funkcija omogoča avtomatsko točkanje. S pritiskom na sprožilec gorilnika aparat avtomatsko izvede točkovni var s parametri, ki smo jih pred tem nastavili. Uporablja se v primeru, da imamo veliko točkovnega varjenja, v primeru, ko imamo opravka z zelo tankimi materiali in pa kadar je potreba po čim večji ponovljivosti kar se tiče videza, velikosti in mehanskih lastnosti točkovnih zvarov.

MW2200
Nastavljanje točkanja na aparatu MW2200
Simbol točkanja
Simbol (3 točke), da je funkcija točkanja vklopljena na varilnem aparatu MW230i

Kaj nastavljamo pri točkovnem varjenju?


Na varilnem aparatu pri funkciji točkanja lahko nastavimo amperažo, ter čas trajanja točkanja. Nastavljamo lahko tudi začetni ter končni tok, njuno trajanje, ter čas naraščanja in padanja varilnega toka. Po nastavljanju vseh možnih parametrov točkovnega varjenja aparat izvaja točkanje avtomatsko po stisku sprožilca. 

MagicWave230i zaslon
Nastavljanje točkanja na varilnem aparatu Fronius MagicWave230i

Za kaj se uporablja?


Funkcija točkanja poveča ponovljivost pri seriji zaporednih točkovnih varov. Velika prednost je,da je vsak naslednji točkovni var izveden z enakimi parametri kot prejšnji, ker je izključen človeški faktor. Lahko nastavimo izredno kratek čas trajanja točkanja,  (pri novejši generaciji Fronius TIG varilnih aparatov celo od samo 0.02 sekunde), česar ročno ali s stopalko ni moč doseči. To nam pride prav na zelo tankih materialih in v primeru, da je zahteva po zelo majhnem vnosu toplote v obdelovanec. Če nastavimo visok varilni tok in kratek čas točkanja, nam to močno poveča možnosti, da se materiali uspešno zlijejo med seboj in skrajša čas, ki ga potrebujemo za uspešno opravljeno delo. Funkcija točkanja na varilnem aparatu poveča ponovljivost pri seriji zaporednih točkovnih varov.

Točkovni vari
Primer točkovnih varov na inoxu na prekrovnem spoju

 Več o Fronius varilnih aparatih in njihovih funkcijah si lahko preberete TUKAJ.

Varjenje in rezanje © 2017