Blog

TIG varjenje z uporabo stopalke

Uporaba stopalke za TIG varjenje

Sledeči članek govori o uporabi stopalke pri TIG varjenju. Kdaj je stopalka pride v poštev in kakšne so prednosti in slabosti v primerjavi z uporabo tipke na gorilniku?

Proženje s stopalko? Kako pa to deluje?


TIG stopalka v svojem načelu deluje podobno kot stopalka za plin v avtomobilu. Po pritisku s stopalom na stopalko se vzpostavi oblok, sam položaj pedala stopalke oz. kako močno nanjo pritisnemo pa vpliva na amperažo. Močneje kot pritisnemo, višji je varilni tok. Tako lahko hitro in učinkovito spreminjamo amperažo na varilnem aparatu med samim varjenjem.

Stopalka
Stopalka Fronius TR 2200 FM

Kdaj pride v poštev uporaba stopalke?


Stopalko uporabljamo, kadar se pojavi potreba po večji kontroli jakosti varilnega toka med varjenjem in v primeru, da želimo uporabiti manjši in lažji gorilnik brez tipk za proženje. 

Stopalko se pogosto uporablja:

- Pri varjenju izpušnih sistemov in kolektorjev

- Pri varjenju cevi s tehniko pletenja varov 

- Varjenju aluminija

- Ostale varilne aplikacije, ki zahtevajo hitro korigiranje varilnih parametrov

Kaj pa prednosti ter slabosti?


Seveda obstajajo prednosti in slabosti uporabe stopalke na TIG varilnem aparatu. Stopalka omogoča lažjo in bolj natančno kontrolo varilnega toka med varjenjem v primerjavi z uporabo tipk UP/DOWN na gorilniku. Ravno tako ni potrebno nastavljati začetnega ter končnega toka na varilnem izvoru in časa naraščanja in padanja varilnega toka, zato ker vse to nadzorujemo fizično s stopalko. Na varilnem aparatu nastavimo le maksimalni varilni tok in smo pripravljeni na varjenje. Uporaba stopalke tudi omogoča uporabo gorilniških paketov za varjenje brez kontrolnih tipk, ki so lažji in cenejši. Sprosti tudi prste, ker nam pred, med in po varjenju ni treba posegati po tipkah.

Težava pa se pojavi pri delu na terenu ali pri dinamičnemu delu v delavnici, kjer se veliko premikamo in moramo s seboj vleči tudi stopalko. Oteženo je tudi varjenje v pozicijah. Če recimo klečimo ali ležimo ni mogoče upravljati stopalke s stopalom (rešitev za omenjeno problematiko je uporaba potenciometra na gorilniku). Ravno tako je težava delo na lestvi, v tesnih prostorih, blatnih tleh... S stopalko tudi ne moremo izkoristiti vseh funkcij, ki jih ponujajo aparati Fronius. Odpade uporaba reducirnega toka, funkcije točkanja, menjanje programov (Job) na gorilniku itd.

Še nekaj na kratko o brezžični stopalki


Novi inteligentni TIG aparati Fronius ponujajo opcijo uporabe klasične stopalke s kontrolnim vodnikom in uporabo brezžične stopalke, ki deluje preko Bluetooth povezave. Bluetooth oddajnik in sprejemnik je standardno vgrajen v varilnih aparatih, stopalko in varilno napravo je potrebno le povezati pred prvo uporabo. 

Naprave, ki podpirajo uporabo brezžične stopalke so novi TIG varilni aparati TransTig 230i, MagicWave 230i in MIG aparati serije TPS/i od TPS320i naprej, vendar samo v TIG načinu varjenja.

RC pedal
Brezžična stopalka in stopalka s kontrolnim kablom

Za več člankov iz našega bloga pa kliknite TUKAJ.

 

 

 

Varjenje in rezanje © 2017