Blog

TIG varjenje aluminija

V tem članku predstavljamo TIG varjenje aluminija, na kaj morate biti pazljivi in različne funkcije, ki jih pri varjenju lahko uporabite.

Na kratko naj najprej omenimo,da je varjenje aluminija z oplaščeno palično elektrodo (MMA) možno, ampak zaradi izredno hitrega odtaljevanja elektrode zelo zahtevno. Zaradi tega se ta postopek za varjenje aluminija uporablja le v izrednih primerih.

Veliko bolj razširjena postopka za ročno varjenje sta TIG in MIG MAG.

Tig varjenje aluminija

TIG varjenje aluminija

V primeru da želimo variti aluminij po TIG postopku mora varilni izvor omogočeti varjenje z izmeničnim tokom (AC).

Aluminij ima tališče okrog 660 °C , varjenje pa nam otežuje aluminijev oksid, ki se tvori na površini in ima bistveno višje tališče. V primeru da varimo nov material je količina čiščenja, ki je potrebna bistveno manjša, kot v primeru da varimo star aluminijast ulitek. Dobra praksa je da s površine odstranimo vse nečistoče (barva, olja, voda...). To v primeru, da gre za razna olja izvedemo z acetonom.

V kolikor gre za starejši material je debelina oksidnega filma debelejša in je priporočeno tudi krtačenje z žično krtačo iz nerjavnega jekla. Krtačenje naj se izvaja le v eno smer in naj ne bo pregrobo,pomembno je da se ta krtača uporablja samo za čiščenje aluminija. Dobra praksa je tudi da s krpo navlaženo z acetonom sčistimo dodajni material, ki je v obliki tankih palic.

Pri čiščenju varjencev nam deloma lahko pomaga tudi varilni izvor (več o tem v nadaljevanju), saj si lahko nastavimo razmerje med plus in minus polom na elektrodi (AC balance) nekoliko bolj na stran plus pola na elektrodi. Zaobljenost konice wolfram elektrode je odvisna tudi od izbire prave elektrode za posamezno varilno aplikacijo - več o tem v nadaljevanju.


Izbira TIG varilnega izvora za varjenje aluminija

V primeru da želimo variti aluminij po TIG postopku mora varilni izvor omogočeti varjenje z izmeničnim tokom (AC). Pomembna je pravilna izbira varilnega izvora za posamezni varilni proces - Več si lahko preberete TUKAJ.

Funkcija AC balance

Sodobni inverterski varilni izvori za TIG varjenje nam omogočajo tudi nastavitev frekvence preklapljana med plus in minus polom na elektrodi kar nam močno olajša varjenje. S tem ko pa povečamo čiščenje (Povečamo + periodo) zmanjšamo uvar v sam aluminij. Pri Fronius MagicWave aparatu moramo za več čiščenja povišati vrednost funkcije AC Balance do maksimalne vrednosti +5, kjer sta + in - perioda enakovredni. Na spodnji sliki lahko vidite nastavitev parametra AC balance in dejanska vrednost + in - periode. Več o funkciji AC balance si lahko preberete TUKAJ.

Funkcija AC balance


Volfram elektrode za varjenje aluminija

Za varjenje aluminija so najbolj razširjene zelene elektrode, ki pa imajo nekoliko slabšo obstojnost konice. Velika zaobljenost konice elektrode nam poslabša vžig in stabilnost obloka. Pri sodobnih varilnih izvorih, ki imajo drugačne oblike prehodov s plus pola na minus pol je obstojnost elektrod večja, zato se veliko uporabljajo tudi zlate in sive elektrode, ki imajo boljšo obstojnost konice. Več o izbiri prave wolfram elektrode si preberite v članku - Test TIG wolfram elektrod.

Pri varjenju aluminija je pomembno, da imamo volfram elektrodo, pravilno oblikovano, kar nam določeni varilni izvori naredijo avtomatsko.

Video: avtomatsko oblikovanje konice volfram elektrode

 

Varjenje aluminija po TIG postopku

Pri samem varjenju je pomembno, da predem začnemo z dodajanjem materiala vidimo svetlečo talino, saj v nasprotnem primeru oblok še ni prebil oksidnega filma in to lahko povzroči napake v varu. Glavna razlika v primerjavi z varjenjem jekel je, da je aluminij zelo dober prevodnik toplote, kar nam oteži varjenje, saj posledično potrebujemo višje tokove.

Manjši varjenci se zelo hitro segrejejo in posledično je potrebno več regulacij varilnega toka, zato so za varjenje aluminija zelo priljubljeni gorilniki z regulacijo toka oziroma stopalke, kjer z nogo reguliramo jakost toka.

Varjenje aluminija brez dodajnega materiala, razen v nekaterih primerih ni priporočeno, saj se zaradi krčenja materiala hitro tvori razpoka, zato se je na koncu vara potrebno izogibati kraterjev, saj so ti vir nastajanja razpok. Težave pri varjenju se pojavijo tudi v primeru, da je na površini varjencev vlaga, ki lahko privede do razpok, saj se v varu koncentrira vodik. Temu se izognemo s predgrevanjem priporočeno je, da se materiale predgreva na 100 °C, da se izognemo nevšečnostim zaradi vlage.

TIG varjenje aluminija


Varjenje in rezanje © 2017