Blog

Varilni aparat Fronius TransSteel in intervalno varjenje - zakaj se uporablja

Intervalno varjenje na varilnem aparatu Fronius TransSteel2200

V tem članku bomo opisali kako in v katerem primeru uporabiti intervalno varjenje na multi-funkcijskem varilnem aparatu Fronius TransSteel 2200.


Na varilnem aparatu Fronius TransSteel 2200 na tipki za izbiro načina varjenja najdemo funkcijo za točkovno/intervalno varjenje in jo izberemo. Ko je intervalno varjenje na varilnem aparatu izbrano, držimo hkrati tipko za izbiro načina varjenja ter tipko za izbiro procesa varjenja, da vstopimo v meni za ročno nastavljanje MIG/MAG procesa, ker moramo nastaviti čas varjenja ter čas intervala med posameznimi točkovnimi vari.

varilni aparat
Izbira intervalnega varjenja na varilnem aparatu ter dostop do ročnega menija

Nastavljanje časa intervalnega varjenja in pavze med intervali

Ko smo na varilnem aparatu v meniju za ročno nastavljanje MIG/MAG nastavitev na našem varilnem aparatu TransSteel 2200, poiščemo nastavitvi SPT(spot welding time/čas točkovnega varjenja). Slednji nam določi koliko časa bo trajal točkovni oz. intervalni del varjenja in SPB(interval break time/premor intervalnega časa), ki nam določi, koliko časa traja premor med točkovnimi vari. Oba parametra si nastavimo glede na varilno aplikacijo, ki je pred nami.

varilni aparat
Izbira časa trajanja intervalnega varjenja(SPT) ter pavze med intervali(SPB)

 


Intervalno varjenje in njegove prednosti

 Intervalno varjenje na varilnem aparatu nam pomaga pri varjenju v vertikalni legi, ker se nam talina zaradi teže ne sesuva, ob enem pa obdržimo zadovoljivo globino prevara. Uporabno je tudi pri premoščanju rež, varjenju tanke pločevine ter pri prekrovnih in sočelnih  spojih na tanki pločevini. Na tanjših materialih, kjer penetracija pri varjenju ni problematična, hitro pa se nam zgodi nezaželen prežig, na varilnem aparatu nastavimo čim večji čas med posameznimi varilnimi intervali in čim krajše trajanje le teh. S tem omogočimo hlajenje materiala in manjši vnos toplote.

varilni aparat
Prekrovni var na pločevini debeline 2mm in varilni aparat TransSteel 2200
varilni aparat
Kotni var z varilnim aparatom TransSteel2200

Več o varjenju z varilnim aparatom TransSteel2200 si lahko preberete TUKAJ. 
Varjenje in rezanje © 2017