Blog

Trdo lotanje ali TIG lotanje

Trdo lotanje po TIG postopku, kje in kdaj se uporablja

 V temu članku bomo govorili o trdem lotanju po TIG metodi in v kakšnih primerih se uporablja, kakšne so prednosti ter slabosti in omenili različne vrste dodajnih materialov.

Kaj je TIG lotanje ali trdo lotanje?


O trdem lotanju po TIG metodi govorimo, kadar pri spajanju uporabljamo nižjo temperaturo in ne topimo osnovnih materialov.  Z varilnim aparatom topimo samo dodajni material, ki steče v reže in mikroskopske pore kovine in tako veže varjene sestavne dele skupaj podobno, kot zelo močno trajno lepilo. Kot dodajni material pa uporabljamo večinoma različne zmesi brona. Še posebej pogosta je uporaba te metode, kadar želimo združiti med seboj različne materiale, ki se med seboj ne "marajo" in jih ni mogoče med seboj variti klasično.

Baker TIG
Baker na inox z uporabo CuAl8 dodajnega meteriala

Kakšne so prednosti in slabosti trdega lotanja z uporabo TIG aparata?


Sam proces varjenja ima seveda svoje dobre lastnosti in tudi nekatere pomankljvosti.

Kakšne so nekatere prednosti?

-Omogoča visoko natančnost in lep estetski videz 

-Visoko kvaliteto lotanja

-Manjši vnos toplote - Dober rezultat tudi na tanjših materialih

-Možnost spajanja različnih kovin med seboj

 

Kakšne pa so nekatere izmed slabosti?

-Zahteva precej izkušenosti od varilca

-V primerjavi s klasičnim TIG varjenjem manjšo natezno trdnost

 

Inox lotanje
Inox lotan z CuSn6 dodajnim materialom z visoko vsebnostjo kositra

Kako sam proces poteka?


Potek je podoben standardnemu TIG varjenju, kjer obdelovanec topimo brezstično z oblokom iz netopljive volframove elektrode. Oblok in staljeno kovino ščiti zaščitni plin speljan preko reducirnega ventila, dodajni material pa dodajamo posebej z drugo roko. 

Kot smo že omenili se poizkušamo izogniti topljenju osnovnega materiala, pač pa z varilnim aparatom topimo zgolj dodajni material. Na začetku po vzpostavitvi obloka počakamo, da se na obdelovancu začne delati talina in je dosežena zadostna temperatura, pri kateri uspešno lahko dodamo dodajni material in se ta brez težav razlije in spoji na obdelovanec. Potem pa dodajni material dodajamo na vodilni rob staljenega dodajnega materiala in se tako pomikamo naprej. Skušamo se z oblokom izogibati taljenju osnovne kovine. 

Varilec
Varilec med procesom trdega lotanja po TIG metodi

Uporaba brona kot dodajnega materiala za trdo lotanje


Kot dodajni material za trdo lotanje uporabljamo bronaste dodajne palice. Bron je zlitina sestavljena večinoma iz bakra z dodatkom kositra in nekaterih drugih legirnih materialov, kot so silicij in aluminij, nikelj, cink... Ima dobro prevodnost in protikorozijsko obstojnost. 

Eden od najbolj pogostih dodajnih materialov je CuSi3, ki vsebuje silicij in se zaradi tega zelo lepo razliva, in je zato eden izmed najmanj zahtevnih dodajnih materialov za trdo lotanje.  Kadar se pojavi potreba po višji natezni trdnosti, kot jo ima CuSi3 pa se pogosto uporablja CuAl8 z dodatkom aluminija. Pri varjenju s tem materialom pa dobimo lep rezultat z uporabo varjenja z izmeničnim tokom podobno z aparatom, ki omogoča AC varjenje, kot bi varili aluminij.

CuSi3 CuAl8
Primerjava CuSi3 in CuAl8 pri varjenju z DC in AC tokom

Še več naših člankov o varjenju in rezanju kovin pa si lahko preberete TUKAJ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varjenje in rezanje © 2017