Blog

MIG MAG varjenje aluminija

Varjenje aluminija je vedno veljalo za izredno zahteven proces pri katerem je potrebno upoštevati vrsto dejavnikov. V tem članku bomo predstavili MIG MAG način varjenja Aluminija in vse kar morate vedeti za uspešen proces varjenja.


MIG MAG varjenje aluminija

Pri MIG varjenju aluminija pa je kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na to kako uspešni bomo. Za varjenje aluminija je najbolj razširjen zaščitni plin čisti argon, uporabljajo pa se tudi razne mešanice s helijem. Pri TIG postopku nas izbira vrste in premera dodajnega materiala popolnoma nič ne ovira, pri MIG postopku pa nam lahko ob neustrezni opremi povzroči vrsto nevšečnosti. Več o izbiri dodajnega materiala za varjenje aluminija si preberite v članku Dodajni material za varjenje aluminija.

Že pri izbiri gorilnika je potrebno biti pozoren na to, koliko je dolg in na to kakšno vrsto vodilnega vložka ima. Vse aluminijaste žice so mehke, nekatere bolj kot druge, a pri vseh podajanje same žice čez gorilnik lahko predstvlja težave. Da je trenje med žico in vodilnim vložkom čim manjše so tisti, ki so uporabljeni za aluminij izdelani iz teflona.

Velik pomen ima tudi podajni mehanizem. Skoraj vsi sodobni MIG/MAG varilni izvori imajo 4 kolesni pogon, poleg tega pa je pomembna tudi oblika utorov na kolesih (priporočena je polkrožna oblika utorov na vseh 4 kolesih).

Izbira varilne žiče je odvisna od vrste materiala, ki ga bomo varili, najbolj pogosto uporabljene žice so AlMg5 in AlSi5, Al99,5. Izmed teh 3 je AlMg5 najtrša, zato je podajanje žice nekoliko lažje. V primeru da varimo s klasičnim gorilnikom je priporočena dolžina do 3,5 m in porabljen premer žice najmanj 1 mm. Daleč najbolj uporabljena dimenzija v Sloveniji pa je 1,2 mm , s katero se da variti od zelo tankih pa do debelejših materialov.

Za tanjše žice in daljše gorilnike je priporočena uporaba push-pull gorilnika, ki ima v ročaju še ena poganjalna kolesa (namenjen profesionalni uporabi), ali uporaba spool gun gorilnika, ki ima na ročaju nameščen manjši kolut žiče (hobi uporaba).

Push Pull gorilnik Fronius


MIG varjenje aluminija po kratkostičnem postopku

Varjenje aluminija po MIG postopku se lahko izvaja v kratkostičnem načinu in v pulznem načinu. Kratkostično varjenje je mogoče z vsakim MIG/MAG varilnim izvorom, kjer si nastavite željeno napetost obloka in si nato regulirate hitrost žice. Novejši varilni izvori imajo že izdelane avtomatske karakteristike za določene vrste in premere dodajnih materialov, kar nam močno olajša delo.

Slabost pri kratkostičnem varjenju aluminija je, da je pri nižjih tokovih nekoliko več obrizgov, ko pa preidemo k višjim tokovom se kapljice odtaljujejo z žice v pršečem prehodu kar je za horizontalne vare dokaj ugodno, saj kot rezultat dobimo zelo lepo razlit zvar. Težave se pojavijo pri varjenju vertikalnih zvarnih spojev in pri varjenju nad glavo. Zato se za profesionalno rabo uporablja pulzni način varjenja. Varilni aparati, ki omogočajo zgolj kratkostično varjenje so načeloma cenejši in bolj preprosti za uporabo - pregled kratkostičnih varilnih izvorov TransSteel.

MIG/MAG varjenje aluminija po pulznem postopku

Brizganja pri pulznem varjenju praktično ni, potrebno pa si je glede na želje regulirati dolžino obloka ( to je dolžina kjer se kapljice odtaljujejo z žice). Zaradi majhne električne upornosti žice je lahko odmik gorilnika nekoliko večji , kot je pri varjenju jekel.

Kadar je le mogoče uporabite tehniko, kjer talino porivate (varjenje z desne proti levi), saj to nudi boljšo zaščito obloka, boljše čiščenje taline in zmanjša količino saj. Sodobni varilni izvori imajo na voljo avtomatske karakteristike za varjenje tako po pulznem kot tudi po kratkostičnem postopku, kar varilcu močno olajša delo pri nastavljanju varilnih parametrov. Pregled pulznih varilnih inverterjev ponujamo na spletni strani naprav TPSi.

Pulzni varilni aparati


Izgled vara pri MIG MAG varjenju aluminija

Čedalje več je zahtev o izgledu samega vara, saj se je močno uveljavil izgled TIG varov pri aluminiju. Z MIG varjenjem se temu izgledu lahko približamo z oscilacijo gorilnika, kar je dokaj zahtevno v primeru, da želimo zagotoviti enakomernost.

Lažji način pa je uporaba tako imenovanega dvojnega pulza, kjer nam varilni izvor preklaplja med visokim in nizkim tokom, ter med hitrejšim in počasnejšim podajanjem žiče. Več o tem si preberite v članku Synchropuls.

Nekateri izvori imajo še dodatne možnosti, kjer se lahko nastavlja hitrost pulziranja in še nekatere druge parametre. Podobno kot pri TIG postopku je tudi tukaj priporočeno varjence predhodno očistiti, a je MIG postopek nekoliko manj občitljiv na nečistoče kot TIG. Vseeno pa na varjencih ne sme biti ostankov olj in vlage.

 

Varjenje in rezanje © 2017